Se "Stenen med skåltegnene" i Nørre Broby

Stenen med Skåltegnene - Læg mærke til de udhuggede huller ... klik evt. på foto for at forstørre

Klik evt. på foto for at forstørre

SKÅLTEGNENE I STENEN VED DEN STORE KIRKELÅGE

Man lægger ikke umiddelbart mærke til stenen med skåltegnene - Den store sten i Nørre Brobys kirkegårdsmur. Men ikke desto mindre er der tale om en historisk interessant og betydningsfuld seværdighed, som med fordel kan besigtiges, når stedet besøges.

Skåltegn er runde fordybninger hugget ind i sten og klipper, ofte i forbindelse med helleristninger. De fleste skåltegn stammer helt tilbage fra bronzealderen, men forekommer også i sten- og jernalderen.

Hvad betyder skåltegnene? … Fordybningerne er ofte fortolket som et symbol på kvindelig frugtbarhed, men der er ikke nogen sikker forklaring. Nogle taler om gengivelse af solen eller fuldmånen.

Hvad med brugen? …  Nogle mener ofring af smør, honning, brød eller blod er sket i skåltegnene. I dag bliver der enkelte steder lagt mønter, brød- eller kagestykker ind i tegnene.

Fra bronzealderen mener man at stenene ansås for at have en helsebringende kraft, og måske spiste man ligefrem ”det hellige stenmel”, som blev hugget ud af stenen.

Danske helleristninger forekommer udover på Bornholm mest på oldtidens gravanlæg. Skåltegn er den mest almindelige helleristning, ofte hugget ind i anseligt antal på toppen af dæksten i bondestenalderens stendysser, som bronzealderfolket ofte benyttede til sine begravelser.

Kulturarvsstyrelsen kategoriserer skåltegn under gruppen ”Tro og Tradition” og har kortlagt mere end 1.000 lignende fortidsminder.

En anden sten med skåltegn findes f.eks. i Sønderjylland

Klik evt. på foto for at forstørre

I Øster Lindet (i nærheden af Jels, Rødding og Gram) ... Øst for kirken og lige uden for kirkediget, står skålstenen fra Øster Lindet.

Skålstenen i Øster Lindet blev fundet i 1937, og den har siden stået forskellige steder. Historien om skålstenens opholdssteder siden læses på en fin infotavle ved siden af stenen. 

Nyeste kommentarer

30.12 | 11:16

Tak for orientering om den flotte 3D model af relieffet

30.12 | 11:05

Kære Anna ... Vi er ikke sikre på svaret, men vi kan konstatere, at i m...

06.12 | 09:42

Er det rigtigt, at Sct. Nikolaj i 1969 blev undsagt af paven og ikke længere ...

27.10 | 08:31

Lazarus i 3D https://sketchfab.com/3d-models/the-raisin...